Verkopen door middel van e-commerce. Ben jij er al bekend mee?

Online platformen. Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Tegenwoordig doen we erg veel online. Zo kunnen we ook kopen en verkopen via online platformen. Dit gaat erg makkelijk. Het kopen en verkopen via online platformen noem je e-commerce, maar hoe zit dit systeem in elkaar. Wat valt er dan precies onder e-commerce en wat houdt het in?

Wat is e-commerce?

Net als bij bijvoorbeeld e-mail staat de e van e-commerce voor electronic. E-commerce staat dus voor electronic commerce. Dit houdt letterlijk elektronische handel in. Je kunt bij e-commerce bijvoorbeeld denken aan het verkopen van kleren aan consumenten. Hierbij draait het dan echt om goederen. Naast goederen kun je bij e-commerce ook denken aan verschillende diensten. E-commerce is dus eigenlijk een erg breed begrip, want je hebt veel verschillende soorten. Maar wat zijn deze verschillende soorten dan precies?

B2b

Een voorbeeld van een soort wat onder e-commerce valt, is b2b. B2b is de afkorting van business-to-business. Het draai hierbij om verkopen van de ene onderneming naar de andere onderneming. Om deze verkopen goed te laten verlopen heb je een b2b platform, zoals b2b webshops. Deze webshops zien er anders uit dan webshops voor consumenten. Zakelijke klanten hebben namelijk ook een ander inkoopproces dan consumenten. Toch verwachten ze beide hetzelfde gemak. Ze willen met gemak goederen of diensten kunnen kopen.

B2c

Naast b2b heb je ook b2c. Deze afkorting houdt business to consumer in. In veel gevallen komt dit voor. Je hebt erg veel webshops. Op deze webshops kunnen veel verschillende goederen en diensten vinden. Je hebt bijvoorbeeld een webshop voor kleren. Op deze webshop kunnen mensen kleren in een winkelmandje doen en daarna kunnen ze deze online bestellen. Je koopt het dan bij een onderneming. Op dat moment gaat het dan via b2c.

C2c

Je hebt ook nog c2c. Dit is van consument naar consument. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een marktplaats. Hier worden consumenten samengebracht, waardoor ze goederen en diensten met elkaar kunnen wisselen. 

C2b

Als laatste heb je nog c2b, dit houdt consumer to business in. Bij deze term kunnen particulieren goederen en diensten aan bedrijven verkopen.