Tips om je bedrijfsafval in kaart te brengen

bedrijfsafval in kaart brengen

Meten is weten: daarom is het van belang om als ondernemer al het zakelijk afval binnen je bedrijf in kaart te brengen. Dit zorgt ervoor dat je precies weet hoeveel bedrijfsafval er dagelijks geproduceerd wordt. 

Bedrijven in Nederland produceren een flink deel van de totale hoeveelheid afval. Als afval door een bedrijf wordt geproduceerd dan noemen we dit zakelijk afval. Voor bedrijven is het van belang om in kaart te brengen welke afvalstromen er allemaal geproduceerd worden. Elk bedrijf is anders, waardoor er ook veel verschil zit in de afvalstromen. Weet jij eigenlijk niet zo goede welke afvalsoorten je zakelijk produceert? Dan wordt het tijd om je bedrijfsafval in kaart te brengen.

Wat is bedrijfsafval?

Als we spreken over bedrijfsafval en zakelijk afval dan spreken we eigenlijk gewoon over hetzelfde. Al het afval dat binnen een bedrijf vrijkomt valt hieronder. De meest voorkomende afvalstromen binnen een bedrijf zijn: glas, PMD, papier en karton, metaal, gevaarlijk afval, kunststof/plastic en bijzonder afval. Meer weten over bedrijfsafval? Lees het op MilieuServiceNederland.nl.

Zakelijk afval beperken

Een goede afvalscheiding zorgt ervoor dat alle grondstoffen zoveel mogelijk gerecycled kunnen worden. Dit voorkomt dat er onnodig afvalstoffen verloren gaan. Verschillende afvalstromen, zoals GFT, plastic, glas, papier en karton en folie moeten dus gescheiden worden. Dit zorgt ervoor dat er je de totale hoeveelheid restafval beperkt. Een correctie scheiding van bedrijfsafval is goed voor het milieu en zorgt ook voor een besparing en afvalverwerkingskosten. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom en door de hoeveelheid te verminderen betaal je dus minder voor de afvalverwerking.

Wist je trouwens dat het verplicht is om het afval binnen je bedrijf te scheiden? Zo voorkom je met een correcte afvalscheiding eventuele boetes.

Zakelijk afval in kaart brengen

Overtuigd om de afvalscheiding binnen je bedrijf te verbeteren? Dan is het van belang om erachter te komen welk zakelijk afval geproduceerd wordt. Begin met het opschrijven van alle afvalstromen die voorkomen binnen je bedrijf. Zet er vervolgens achter hoeveel vuilniszakken vol je per dag produceert. Vermenigvuldig dit aantal zakken met 30, zodat je weet hoeveel afval je per maand produceert. Het is van belang om voor elke afvalstroom een Afvalcontainer via Milieu Service Nederland te huren. Zo kan je al het afval netjes in kaart brengen.