Dit is het geheim van een optimale IT-adoptie

IT-adoptietraject

Een goede adoptie van nieuwe technologieën is essentieel voor het succes van je organisatie. In een wereld waarin we in een hoog tempo digitaliseren is het daarom belangrijk dat de digitale vaardigheden van je medewerkers actueel zijn. Hoe zorg je hier als organisatie voor? In dit artikel verklappen we het geheim van een optimale IT-adoptie.

Technologische adoptie in de praktijk

Werkgevers schatten hun werknemers vaak zeer digitaal vaardig in. Echter blijkt in de praktijk het tegendeel waar: werknemers zijn vaak de onderschatte factor bij digitale transformaties. Om een succesvolle technologische adoptie te implementeren is het daarom noodzakelijk om werknemers op een efficiënte manier te begeleiden. De oplossing? Een IT-adoptietraject die zorgt voor een zachte landing van de materie en het aanleren van digitale vaardigheden.

Wanneer zet je een IT-adoptie traject in?

Een IT-adoptie traject kan worden ingezet bij de introductie van nieuwe technologie, dit kan van alles zijn. Of het nu gaat om de introductie van tablets, het overstappen naar een nieuw systeem of het invoeren van hybride werken. Het IT-adoptie traject zorgt ervoor dat werknemers worden meegenomen in de nieuwe tools en wegwijs worden gemaakt in de digitale vaardigheden. Hierdoor gaat niet alleen de digitale vaardigheid omhoog, maar ook de zelfredzaamheid van de medewerker.

Verhoogde efficiëntie en productiviteit

Wat levert een IT-adoptie traject op voor de organisatie? Een verhoogde efficiëntie en productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers namelijk tot 8% van hun werktijd verspillen door gebrekkige digitale vaardigheden. Daarnaast hebben medewerkers met gebrekkige digitale vaardigheden meer kans op burn-outklachten. Dat is natuurlijk alles behalve optimaal, zowel voor de werkgever als de werknemer.

Het IT-adoptie traject zorgt voor een succesvolle ontmoeting tussen (nieuwe) IT-technologie en beleving. De medewerkers worden begeleid totdat ze zelfredzaam zijn in de digitale werkomgeving. Vervolgens kan deze medewerker efficiënt omgaan met IT-middelen waardoor de productiviteit omhoog gaat. En dat niet alleen, een digitaal vaardige medewerker vertaalt zich in vele gevallen ook naar een tevreden medewerker.

Een doelgericht adoptie- en productiviteit programma zorgt daarnaast ook voor een mentaliteitsverandering op de werkvloer: in plaats van een afwachtende houding wordt er een open en enthousiaste houding gecreëerd ten aanzien van technologische ontwikkelingen.  

Het IT-adoptieprogramma

Hoe gaat zo’n IT-adoptie programma te werk? Tijdens de digitale overstap wordt er gebruik gemaakt van korte interactieve presentatie sessies. Daarnaast zal er ook een floorwalker op locatie of een e-coach aanwezig zijn, die de medewerkers ondersteunen bij al hun vragen. Ook worden er instructievideo’s en korte leermomenten aangeboden in een centraal online leerportaal.

Kortom, een IT-adoptieprogramma biedt voordelen voor je bedrijf en voor je werknemers. Wanneer begin jij met dit traject?