Creditcards vergelijken: kies je een prepaid of klassieke card?

Een creditcard is een handig bezit. Je kunt er namelijk op heel veel plaatsen overal ter wereld mee betalen. Bijvoorbeeld bij restaurants, benzinestations, maar ook in talloze winkels is een creditcard makkelijk. Ook kun je er in het buitenland geld mee opnemen bij een geldautomaat of er mee betalen op bijvoorbeeld tolwegen. Kortom, je zit nooit ergens meer om verlegen. Je kunt het beste eerst creditcards vergelijken voordat je overweegt er eentje aan te schaffen.

Soorten creditcards vergelijken
Er zijn twee verschillende soorten creditcards te verkrijgen. De klassieke creditcard werkt op basis van krediet. Dat wil zeggen, er hoeft geen geld op te staan en de betalingen die je ermee gedaan hebt, worden pas enige tijd later allemaal tegelijk van je bankrekening afgeschreven. Bij de andere variant van een creditcard, de prepaid kaart, zet je eerst zelf op voorhand een saldo op de kaart waarmee je je aankopen kunt betalen. Het principe hiervan is gelijk aan dat van een prepaid telefoon: eerst opladen en dan kan je de kaart gebruiken. Een prepaid creditcard is feitelijk een gewone bankpas, maar met de voordelen van een creditcard. Er zijn nu eenmaal dingen die je alleen maar met een creditcard kunt betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aankopen via webwinkels.

Aanschaffen van een creditcard
Als je een creditcard wilt aanschaffen kun je dat bij verschillende bedrijven doen die deze verstrekken. Het is raadzaam om eerst de verschillende creditcards die aangeboden worden met elkaar te vergelijken voordat je overgaat tot de aanvraag ervan. De verschillende creditcards brengen ook verschillende voorwaarden met zich mee. Bekijk eerst goed de voorwaarden en bijkomende kosten en voordelen van de creditcards. Een prepaid creditcard is voor iedereen beschikbaar omdat je er zelf geld op dient te zetten en dus niet hoeft aan te tonen of je wel kredietwaardig bent. Voor alle prepaid cards betaal je jaarlijks een bijdrage en ook voor het opwaarderen van de kaart met een saldo worden soms kosten gerekend. Als je de kaart dus vaak oplaadt kan dit betekenen dat je er behoorlijk wat kosten voor maakt en dat is jammer, want daar zie je niets voor terug. De kaarten hebben vaak wel een aantal extra’s, waarover je kunt lezen op de sites van de bedrijven die dergelijke cards verstrekken.

Kan iedereen een creditcard krijgen?
In tegenstelling tot een prepaid creditcard komt niet iedereen in aanmerking voor een klassieke creditcard. Om deze aan te vragen vul je eerst een vragenformulier in waarop je onder andere aangeeft wat je inkomen is en hoe hoog je vaste lasten zijn. Als je dusdanig veel lasten per maand hebt dat de creditcardverstrekker denkt dat je de betalingen voor de creditcard niet zult kunnen aflossen, krijg je geen card. Je kredietwaardigheid mag door de verstrekker gecheckt worden bij het Bureau Krediet Registratie. Net als bij de prepaid card betaal je ook voor de klassieke creditcard ieder jaar een vast bedrag.