2 goede momenten om een eigen onderneming te starten!

eigen onderneming

Loop jij al een tijd rond met een goed idee? Wil je een eigen onderneming starten, maar weet je niet wanneer het goede moment is? Wees niet bang om ervoor te gaan! Het goede moment is niet altijd even herkenbaar aanwezig. Twijfel je? In dit artikel zetten wij 2 momenten op een rij die perfect zijn om een eigen onderneming te starten.

1. Een eigen onderneming starten na je studie

Veel studenten starten tijdens hun studie een eigen onderneming. Hun idee is, dat er naast de studie voldoende tijd over blijft om te ondernemen. Bovendien kan er tijdens de studie van DUO studiegeld geleend worden; een beetje extra geld lenen en dit in het eigen bedrijf steken wordt (hoewel dit niet de bedoeling is) vaak gedaan. Toch strandt het gros van de bedrijven die gestart zijn tijdens de studie. Hoe rooskleurig het idee er ook uitzag; er blijkt toch niet zoveel tijd beschikbaar en het geld vliegt er even snel uit als dat het binnenstroomt… Hoewel je dit als student misschien anders ziet, is de periode na je studie wèl een heel goed moment om een eigen onderneming te starten. Met een diploma (en dus een plan B) op zak, kun jij je volledig focussen op het ondernemen. Is het lastig om aan starterskapitaal te komen? Probeer of je dit kunt lenen bij ouders, vrienden of een particulier, of kijk of crowdfunding een optie is voor jouw onderneming.

2. Ondernemer worden als je net vader of moeder bent geworden

Twijfel jij of jouw plannen voor een eigen bedrijf wel samengaan met jouw kersverse ouderschap? Veel mensen denken dat dit niet het goede moment is om een onderneming te starten. Echter, zijn er veel positieve geluiden van papa’s en mama’s die de stap hebben durven wagen. Natuurlijk: het schema van voeden, wassen, wandelen en ritjes naar de oppas of opvang voelen tijdens de eerste weken als een fulltime baan op zich. Echter, het grote voordeel van een eigen bedrijf is dat jij jouw eigen tijd kunt indelen. Spreek met jezelf af dat jij alleen afspraken buiten de deur plant op bepaalde dagen in de week en reserveer andere dagen voor het computerwerk. Wil je een middagje vrij? Je kunt extra vroeg beginnen of langer doorwerken om dit te realiseren.

TIP: Wat jouw moment ook is: het loont om jouw plannen vorm te geven in een ondernemingsplan. Zo kun je in één oogopslag zien of jouw plannen haalbaar zijn en waar je moet beginnen. Bekijk hier een voorbeeld ondernemingsplan en ga direct aan de slag met jouw idee!