Wat is een account manager

Als je op zoek bent naar een baan en regelmatig op vacaturesites kijkt valt het je ongetwijfeld op hoe vaak er wordt gevraagd naar account managers. Kennelijk is daar een grote behoefte aan. Maar wat is een account manager eigenlijk? De functie van account manager is er één die lijkt op veel andere commerciële functies, waarbij je rechtstreeks contact hebt met klanten. Het kenmerk van een account manager is dat die verantwoordelijk is voor een vaste groep klanten. Hij verdiept zich in die klanten. Wat hebben ze nodig? Hoe kunnen ze de producten die hij heeft geleverd nog beter gebruiken? 

Waarom verdiept een account manager zich in zijn klanten?

Op zich is het een beetje raar dat een account manager tijd stopt in het bestuderen van de klanten. Maar daar zit een gedachte achter. Door de klant te ondersteunen neemt diens tevredenheid toe en is er kans dat hij nog meer producten aanschaft. Wat is een account manager dus? Een specialist die service biedt in de verwachting dat dit uiteindelijk nieuwe opdrachten oplevert. En dat werkt. Er bestaan verkoopstrategieën waarin service aan de klant een prominente positie inneemt. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de account manager dat werk niet alleen doet. Hij wordt ondersteund door de volledige verkoopdienst.

Wat is een account manager voor type persoon?

Bij de vraag wat is een account manager voor type persoon, is het belangrijkste antwoord: en enthousiaste en motiverende persoonlijkheid, die het leuk vindt om contact te hebben met mensen. Een ander antwoord op de vraag wat is een account manager, is dat hij oplossingsgericht is en altijd probeert anderen te helpen. Echter, zonder het eigen belang uit het ook te verliezen. De meest succesvolle account managers zijn selfmade specialisten. Ze weten alles over een bepaalde branche en hebben daardoor een toegevoegde waarde voor hun klanten.