Tips voor het schrijven van een motivatiebief

Heb jij jouw droomstage gevonden en wil je er alles aan doen om aangenomen te worden? Dan begint het natuurlijk bij een goede motivatiebrief. Maar wat moet er allemaal in zo’n brief staan en hoe schrijf je een motivatiebrief? Je leest het in onze blog!

Inhoud

Het meest belangrijke van jouw brief voor een stage is natuurlijk de inhoud van de brief. Hoe je deze brief opbouwt, is wel afhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert. Bij een salesfunctie wil je iemand direct overtuigen waarom jij de baan moet krijgen. Ook de locatie van de stage is afhankelijk. Voor een stage in Amsterdam is het vaak relevant dat je aangeeft in die omgeving te wonen of gaat wonen. Juist omdat er vaak veel mensen in deze omgeving solliciteren op bepaalde functies zoals mediastages. De voorkeur kan soms uitgaan naar een student(e) die dichtbij woont in verband met lange dagen en weekend werkzaamheden.

Verder is het belangrijk voor de inhoud van de brief dat er altijd twee elementen naar voren komen, namelijk persoonlijke eigenschappen en kenmerken en jouw meerwaarde voor de functie. Met deze twee elementen laat jij precies zien waarom jij perfect in de functie past. Verder vertel je natuurlijk ook over jouw werkervaring en welke kwaliteiten je daar hebt opgedaan. Let er wel op dat het geen kopie van je curriculum vitae wordt, maar het een meerwaarde heeft voor je brief. 

Lengte

Je kunt het je vast voorstellen, maar voor een bedrijf is het niet altijd leuk om hele brieven door te moeten spitten. Het zijn tenslotte ook maar mensen. Uit een poll van Werf&.nl is gebleken dat ongeveer de helft van de recruiters de brief niet doorleest. Probeer daarom maximaal één A4’tje aan te houden voor jouw motivatiebrief. Dit is dan inclusief adresregels, onderwerp en aanhef. 

Stijl

Een motivatiebrief hoeft lang niet altijd formeel te zijn, zeker niet als de vacaturetekst ook niet in formele taal is geschreven. Kijk daarom altijd naar de vacature en pas jouw brief daarop aan. Daarnaast is het goed om lange en moeilijke zinnen te vermijden en voorkom typ- en spelfouten. 

Einde van de brief

Nog een laatste tip voor het eindigen van jouw motivatiebrief. Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen de vacature. Stel daarom ook vragen over de functie zodat je daadwerkelijk laat zien dat je geïnteresseerd bent. Nou ga ervoor, schrijf nu die motivatiebrief maar!