Project dashboard: jouw integraties in één overzicht

Project dashboard

Werken op projectbasis vraagt om een goede coördinatie van het project en een scherp overzicht, zodat het project binnen de deadline tot een goed eindresultaat wordt gebracht. Tegenwoordig zijn er steeds meer effectieve tools beschikbaar waarmee je dat gewenste eindresultaat kunt bereiken. In dit artikel lichten we een specifieke tool van projectmanagement software uit: het project dashboard. Wat is dit precies en op welke manier kun je het inzetten om jouw project succesvol af te ronden? 

Wat is een project dashboard? 

Een projectmanagement dashboard is een data dashboard waarop je specifieke gegevens direct in een overzicht kunt plaatsen en waarmee je dus in één oogopslag kunt zien hoe het staat met de verschillende subdoelen van jouw project. Je kunt bijvoorbeeld budgetten, aantallen of verkoopcijfers uitlichten of specifieke problemen highlighten die extra aandacht nodig hebben. Met een project dashboard kun je op een snelle en efficiënte wijze het succes van specifieke projecten en campagnes monitoren. Ze geven direct een overzicht, waardoor meteen duidelijk wordt wat extra aandacht nodig heeft en welke doelen er al zijn behaald.  

Project dashboard

Het voordeel van een project dashboard 

Project dashboards zijn een belangrijk middel om het overzicht over je project te bewaren. Deze interactieve dashboards tillen een statisch plan naar een uitvoerend level, omdat ze direct de informatie geven die jij nodig hebt om eventueel bij te sturen. Een project dashboard hoort goed ingericht te zijn. Dat betekent dat ook de achterliggende processen uitgewerkt moeten zijn – anders kan een project dashboard veranderen in een project op zichzelf waar meer tijd in gaat zitten dan dat je ermee wint. In een goed projectdashboard zie je alle data rondom jouw project geïntegreerd tot een geheel. Data vanuit verschillende hoeken kan met een dashboard op meerdere manieren worden bekeken en samengevoegd. Je ziet dus alle informatie die je nodig hebt op één plek bij elkaar en deze data werkt ook nog eens goed samen. 

Bereik je doelen door middel van een project dashboard 

Met een goed project dashboard blijf je als projectmanager constant op de hoogte van de actuele status van jouw project. Je behoudt een goed overzicht van de gemaakte uren en kosten, maar kunt ook in een oogopslag zien of de cijfers de juiste richting ingaan en welke gebieden of subdoelen nog aandacht nodig hebben. In een project dashboard integreer je de verschillende tools die je gebruikt samen in een handig overzicht.