ru-connected-logo

RCA is een afkorting voor Radio Corporation of America. Dit staat voor de naam van het bedrijf dat in 1940 reeds de eerste analoge kabels van dit type op de markt bracht. Deze analoge aansluiting wordt gebruikt voor het maken van een verbinding tussen audio- en videoapparatuur. Deze aansluiting kennen we ook onder de naam tulpstekker of cinchstekker. Door de komst van de digitale verbindingen zoals HDMI, wordt de analoge verbinding steeds minder gebruikt, ook omdat deze veel storingsgevoeliger is. Desondanks zeggen de echte liefhebbers dat een RCA kabel nog altijd het allermooiste geluid weergeeft.

Diversiteit in kleuren
Als je een RCA kabel wilt aanschaffen, zul je ontdekken dat deze in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. De meest voorkomende kleuren zijn rood en wit, maar het kan verschillen naar gelang de apparatuur en waar deze voor gebruikt worden. Ook hebben sommige fabrikanten een andere kleur in gebruik dan anderen. Om met een RCA kabel ook een stereo ontvangst te kunnen krijgen, worden ze als set van twee geleverd. Ze zijn aan beide kanten van de kabel voorzien van twee stekkers, in verschillende kleuren. De aansluiting is vrij eenvoudig, je steekt gewoon de kabel met een bepaalde kleur in de poort die dezelfde kleur heeft.

Waaraan is een goede RCA kabel te herkennen?
Als je een goede geluidsweergave wilt hebben via een analoge RC kabel, kun je het beste kiezen voor een kwalitatief goed exemplaar. Deze zijn bij bijvoorbeeld RU connected prima te betalen en ze hebben de volgende kenmerken.

  • Voor het vervaardigen van de signaalkern is ofc koper gebruikt. Deze kern is van dubbel materiaal gemaakt en is zo minder kwetsbaar. Voor het omhulsel dat erom heen zit, is katoen en pvc gebruikt.
  • Invloeden van buitenaf die voor storing kunnen zorgen worden tegengehouden door een laagje aluminium waar een koperen buitenkant omheen zit.
  • De buitenste laag van de kabel is blauw en aan het uiteinde van de kabel is de connector bevestigd. Deze was vroeger volledig in één kleur gemaakt, maar de huidige modellen hebben alleen een klein gekleurd ringetje om de connector heen zitten waaraan je kunt zien in welke poort (met dezelfde kleur) deze past.
  • De connector bestaat uit een gespleten pinnetje in het midden en loopt enigszins taps toe. Door deze vorm wordt de beste verbinding bereikt. De connector is behandeld met een coating van metaal.
  • De kabels kun je verkrijgen in verschillende lengtes: 0,5 meter, 1 meter, 2 meter en 3 meter.

Zwakke kant
Een RCA kabel is niet op alle onderdelen even sterk. Daar waar de verbinding tussen de connector en de signaalkern zich bevindt, zit ook meteen het zwakste punt van de gehele kabel. Om te voorkomen dat dit punt snel beschadigt, is er een krimpkous omheen getrokken die bescherming biedt aan de koppeling.

Voorkom schade door de juiste kabel te kiezen
Meet voordat je een RCA kabel aanschaft, eerst hoe lang deze dient te zijn. Als je twijfelt over de juiste lengte, kies dan een iets langere kabel zodat je deze niet in al te scherpe bochten hoeft te draaien waardoor de kans dat deze beschadigt, nog groter wordt.