aanvragen VOG

Een VOG ofwel een Verklaring Omtrent Gedrag

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van de overheid waarin staat dat iemand geen strafbare feiten heeft begaan. In Nederland kan een VOG worden aangevraagd door mensen die beroepsmatig met kinderen of kwetsbare groepen werken, zoals verzorgers, leraren of vrijwilligers. Ook kan het nodig zijn een VOG aanvraag te doen voor sommige soorten vergunningen, zoals een vergunning voor het houden van een bed and breakfast of een vergunning voor het uitoefenen van bepaalde beroepen.

Om in aanmerking voor een VOG te komen, moet je eerst een aanvraagformulier invullen. Dit formulier kun je online downloaden van de website van Justis.nl of opvragen bij de gemeente. Je moet het formulier invullen en vervolgens samen met een kopie van je identiteitsbewijs opsturen naar Justis. Je kunt ook een aanvraag indienen via een aanvraagloket bij de gemeente. Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een VOG per post. Het is belangrijk om te weten dat een VOG-aanvraag kosten met zich meebrengt.

aanvragen VOG

Stappenplan aanvragen VOG

Een VOG aanvragen kan in ongeveer de volgende stappen worden uitgevoerd. Omdat je het aanvraagformulier bij de Gemeente kunt downloaden, is het slim om alle regels daar nog een keer goed door te lezen. Uitvoeringen kunnen namelijk per Gemeente een klein beetje verschillen.

  • 1. Controleer of je in aanmerking komt voor een VOG. Zoals ik al zei, kan een VOG worden aangevraagd door mensen die beroepsmatig met kinderen of kwetsbare groepen werken of voor sommige soorten vergunningen. Als je niet zeker weet of je in aanmerking komt voor een VOG, kun je contact opnemen met de gemeente of Justis om dit te laten checken.
  • 2. Download het aanvraagformulier of vraag het op bij de gemeente. Het formulier kun je ook online downloaden van de website van Justis.nl.
  • 3. Vul het aanvraagformulier in. Zorg dat je alle velden correct invult en alle benodigde documenten bijvoegt, zoals een kopie van je identiteitsbewijs.
  • 4. Stuur het formulier op. Je kunt het formulier opsturen naar Justis via de post of het indienen bij een aanvraagloket bij de gemeente.
  • 5. Wacht op de uitkomst van je aanvraag. Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een VOG per post. Als je aanvraag wordt afgewezen, ontvang je een brief met daarin de redenen voor de afwijzing en de mogelijkheid om bezwaar te maken.

Het is belangrijk om te weten dat een VOG-aanvraag kosten met zich meebrengt. Het tarief voor het aanvragen VOG wordt bepaald door Justis en kan per 1 januari 2022 worden gewijzigd. Het tarief voor het aanvragen van een VOG bedraagt momenteel € 41,15.