Belastingaangifte 2023: waar moet je rekening mee houden

deze pagina van Boekhouder Gids

De belastingaangifte 2023 staat weer voor de deur. Dit is voor veel ondernemers een klus die tot op het laatste moment wordt uitgesteld, of wordt uitbesteed aan een boekhouder. Doe je de belastingaangifte toch (gedeeltelijk) zelf? Om hier goed op voorbereid te zijn, geven we je enkele tips. Zo weet je waar je rekening mee moet houden om op tijd en zorgeloos alle aangiftes in te leveren.

Waar moet je zoal op letten bij je belastingaangifte? 

  1. Controleer nauwkeurig of je recht hebt op bepaalde toeslagen. Dit kun je eenvoudig checken op de website van De Belastingdienst.
  2. Let er ook op dat je al je aftrekposten zo goed mogelijk benut, en verdiep je in de regelingen die voor jou gelden. Zo kun je zo veel mogelijk fiscale voordelen behalen.
  3. Geef je wijzigingen in je situatie op tijd door, om te voorkomen dat je achteraf moet bijbetalen. 
deze pagina van Boekhouder Gids

Andere tips voor een zorgeloze belastingaangifte in 2023

Om je een beetje op weg te helpen geven we je graag tips voor de belastingaangifte in 2023:

  1. Om niet voor vervelende verrassingen te hoeven staan, kun je het beste vanaf het moment dat je winst maakt de inkomstenbelasting en de BTW alvast automatisch sparen. Houd voor de inkomstenbelasting rekening met 30% van je netto inkomen. Zo heb je de bedragen al op een spaarrekening staan.
  2. Je kunt een boekhouder je volledige aangifte laten doen, maar je kunt ook een jouw aangifte laten controleren en ruim van te voren aan een boekhouder vragen om fiscaal advies. Een boekhouder of accountant is volledig op de hoogte van de regelgevingen en aftrekposten die van toepassing zijn op jouw situatie. Op deze pagina van Boekhouder Gids lees je hoeveel dit kost.
  3. Begin ruim op tijd met je belastingaangifte en kies ook een vast moment of meerdere momenten ervoor uit. Zo kun je je hierop instellen en voorkom je dat je op het laatste moment nog gehaast berekeningen moet maken en misschien fouten maakt.
  4. Heb je (nog) geen budget voor een boekhouder omdat je bijvoorbeeld nog in de opstartfase van je bedrijf bent? Overweeg dan om hulp bij de belastingaangifte in te schakelen van een bekende die ervaring met financiële administratie heeft, zoals een vriend/vriendin, of een familielid! Geef hier een bedankje voor zoals een kleine bijdrage of een presentje.